Берлинска филхармонија

(Пренасочено од Берлинска Филхармонија)

Берлинската филхармонија во улицата Херберт фон Карајан 1 во Берлин во областа на зоолошката градина е еден од Концертен Дом на Gendarmenmarkt големи концертни сали во Берлин и е дом на Берлинската филхармонија .

Берлинска Филхармонија
Карта

Историја и претходници

уреди

Старата филхармонија на улицата Бернбургер

уреди
 
Курт Зингер упатува на примерок за Јуда Maccabaeus со оркестарот на култура Здружението на германските Евреи во Берлинската филхармонија, Бернбургер патот за настапи на 7-ми и 8 мај 1934 година

Првите концерти на Берлинската филхармоника, основани во пролетта 1882 година, се случија во градинскиот ресторан Шарлоттенбург „Флора“.[1] Првиот постојан дом на оркестарот беше од летото 1882 година, изградено од Густав Кноблаук за Лудовико Сацеротин во 1876 година, некогашно лизгалиште на Бернбургер Страже 22а / 23 во Кројцберг .[2][3] Во 1888 година на изградба на зградата службеник Франц Хајнрих Швехтен на филхармонија, концертна сала bestuhlten без маси изградена. Правоаголна соба, "но со малтер беше потпомогната од нешто и позлата", беше пофален за неговата одлична акустика. Околу 1898 година, салата започна да биде премала, а Филхармонијата што ја остави Швехтен во дворот зад неа ( патот Костентер   32) подигнете ја салата за светларници и салата Бетовен за да имате алтернативни области. За време на Втората светска војна, овој градежен комплекс бил изграден на 30.   Јануари 1944 година уништен во напад на сојузничките војници.

Архитектура

уреди

Локација

уреди
 
Редизајнираниот влезен влез на транзицијата помеѓу филхармонија и камерна музичка сала 2013 година
 
Филхармонија и камерна музичка сала одозгора
 
Дрвен модел на филхармонија (лево) и сала за камерна музика (десно)
 
Сала музичка сала на филхармонијата
 
Во камерната музичка сала на филхармонијата
 
Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin (со тоа што стои зад него радио хор) во Филхармонијата.
Публиката седи на сите страни на подиумот на концертот, на сликата се блоковите H (зад хорот) и Е (оставени на сликата зад оркестарот). Препознатливи се и акустичните рефлектори кои висат во форма на тетраплоиди ( а). <span typeof="mw:Entity" id="mwvQ"> </span> u. ) и незабележливата технологија за звук и звук, што се користи од 2008 година за репродукција во живо на концертите од страна на Салата за дигитални концерти .

Уметност на градба

уреди
 
„Филхармониелеух I“ од Гинтер Симманк (овде во скалилата на Стаатсбиблиоттек)
  • Подот во фоајето беше дизајниран од Ерих Фриц Насочувач (1911-1997).
  • Витражните стаклени прозорци од северозападната страна ги дизајнирал Александар Камаро (1901-1992).
  • Познатата „филхармонија I“ во фоајето ја дизајнираше Гинтер Симсманк (1919-2009).
  • Дизајнот на градината го презеде Херман Маттер (1902-1971).
  1. „Geschichte der Berliner Philharmoniker: Die Anfangszeit“. Архивирано од изворникот на 2020-01-01. Посетено на 2019-10-24.
  2. „Gedenktafeln in Berlin: Philharmonie“. Архивирано од изворникот на 2019-10-24. Посетено на 2019-10-24.
  3. Stadtklause: Dauerausstellung zum Anhalter Bahnhof und zur alten Philharmonie in den Kellergewölben