Беневиц (појаснување)

појаснителна страница

Беневиц е општина во округот Лајпциг, во Саксонија, Германија.

Беневиц може исто така да се однесува на:

  • Петер Беневиц (1495–1552), родено име на Петар Апијан, германски научник и хуманист
    • Филип Беневиц (1531–1589), родено име на Филип Апијан, германски математичар, доктор и картограф
  • Антонин Беневиц (1833–1926), чешки виолинист, диригент и музички педагог
  • Рик Беневиц (1936–1999), американски телевизиски режисер