Бел (Свети Петар и Микелон)

река во Свети Петар и Микелон

Бел (француски: Belle Rivière; преведено: Убава Река) ― најголемата река во француската прекуокеански заедница Свети Петар и Микелон. Реката тече низ најголемиот остров на архипелагот Микелон-Ланглад, кој е создаден од тенокк слој на земја која е наречена томболо и таа ги поврзува двата северни и јужни „острови“ на Микелон и Ланглад, редоследно. Реката се полни од неколку потоци и езерца на Ланглад, и тече на северозападна страна во поголемиот дел од својата должина. Текот на реката врти североисточно малку пред да се влее во морето на источната страна на островот во заедницата Анс ду Гувернер.[1][2][3]

Бел
Заедницата Анс ду Гувернер, со устието на реката Бел кое е видливо
Местоположба
Држава Франција
Физички особености
Особености на сливот

Наводи уреди

  1. „Langlade Elevation Map“. www.elevationmap.net. Архивирано од изворникот на 2021-02-06. Посетено на 28 февруари 2021.
  2. „St. Pierre and Miquelon Geological Map“. BRGM. 1 мај 2015. Посетено на 28 февруари 2021.
  3. „Saint-Pierre and Miquelon“. www.brittanica.com. 10 септември 2020. Посетено на 28 февруари 2021.