Белона (божица)

Белона била Римска божица на војната, која респондира со старогрчката Енио. Таа била наречена сестрата на Марс, а според извори, негова сопруга или соработничка на неговиот женски култнички партнер Нерио.[1] Главниот атрибут на Белона е војскиот шлем кој го носи на главата, таа исто така често држи меч, штит, или друго оружје за битка.

Белона, од Огист Роден.

Потекло на поимотУреди

Името "Белона" потекнува од латинскиот збор за "војна" (bellum), и е директно поврзан со модерните англиски зборови "belligerent", "bellicose" и "antebellum". Во поранешните времиња, таа била наречена Дуелона, името било добиено од постар збор за "битка".

АтрибутиУреди

Во уметноста, таа е претставена со шлем на главата, обично носи оклоп и држи меч, копје, штит, или друго оружје, а понекогаш држи огнен факел. Таа понекогаш е прикажана и како божица со раширени крилја.

НаводиУреди

  1. Encyclopædia Britannica. „Bellona“. Посетено на 25 March 2014.