Отвори го главното мени

Балакен (округ)

округ во Азербејџан

Балакен (азерски: Balakən) е административен округ во Азербејџан и се наоѓа северозападно во државата. Главен град на округот е Балакен.

Балакен
Азербејџан со Балакен
Население (1999): 83.732
Површина (km2.): 920
Повикувачки код: 0119
Поштенски код: AZ0800
Главен град: Балакен

Етнички групиУреди

Азербејџанци 67,68%, Авари 29.16%, Грузијци 2,07%. други 1,49

РелигијаУреди

Околу 95% од населението се муслимани.

ПоврзаноУреди