Бакарен Кањон

(Пренасочено од Бакарен кањон)

Бакарниот Кањон, (шпански: El Divisadero, англиски: Copper Canyon) е група на кањони во мексиканската сојузна држава Чивава која спаѓа во планината Сиера Мадре. Овие кањони се едни од најголемите во Северна Америка.

Поглед од Бакарниот Кањон
Поглед од Ел Дивизадеро (El Divisadero)

Најдлабоките кањони во оваа област се:

  • Кањонот Урике / Urique Canyon (1870 m)
  • Кањонот Синфророса / Sinforosa Canyon (1799 m)
  • Кањонот Батопилас / Batopilas Canyon (1799 m)
  • Бакарниот кањон/ Copper Canyon (1759 m)
  • Кањонот Тарарекуа / Tararecua Canyon (1425 m)
  • Кањонот Отерос / Oteros Canyon (983 m)

Надворешни врскиУреди