Аулдувачки инструмент на Старите Грци, за кого може да се каже дека е претходник на инструментот кој денес се нарекува обоа.

Свирач на аул

Во Стара Грција постоеле неколку вида на еднонизни и двонизни аули на кои можеле да се изведат главните тоналитети.

Аул бил омилен инструмент на сатирите.

Надворешни врскиУреди