АтмосФеар (Лизберг)

АтмосФир (AtmosFear) е кула со висина од 116 метри,која се наоѓа во забавниот парк Лизеберг во Гетеборг, Шведска, и е втората највисока кула во Европа. АтмосФир е дизајнирана од Интамин и ги спушта луѓето што се возат на неа од висина од 90 метри.

ИсторијаУреди

Во 1990 година, Лизберг изградил 146 метарска, набљудувачка кула со име Лизбергсторнет (Кулата Лизеберг). По дваесет години работење, Лизберг ја затворил атракцијата и почнал да ја реновира кулата во мај 2010 година. Кулата станала главна структура за АтмосФир, која била отворена како највисока кула во Европа во април 2011 година.

Надворешни врскиУреди