Атлантски ѕид — широк систем на крајбрежната одбрана и утврдувања изградени од Нацистичка Германија помеѓу 1942 и 1944 година. Се протегал по должина на брегот на континентална Европа од Шпанија до Скандинавија, односно Норвешка, во улога на одбрана од очекуваната Сојузничка инвазија на окупираната Европа, за време на Втората светска војна.

Атлантски ѕид
Дел од Нацистичка Германија
Западен брег на континентална Европа и Скандинавија

Атлантскиот ѕид е покажан во жолто
Тип Одбранбено утврдување
Изграден 1942–1944
Изградил Принудни работници
Градежни
материјали
* Concrete
  • Wood
  • Steel
Во употреба 1942–45
Тековна
состојба
Делумно срушен
Под управа на  Трет Рајх
Станари Вермахт
Битки/војни Втора светска војна
Настани Битка за Нормандија
Германски војници поставуваат препреки, 1943

Во 1942 година Хитлер наредил изградба на утврдувањата, и речиси милион Француски работници биле регрутирани за неговата изградба. Утврдувањата биле составени од колосални крајбрежни оружја, батерии, минофрлачи, лесна и тешка артилерија, подводни мини, бодликави жици, мински полиња на плажите, тенковски препреки, противтенковски оружја, топови и друго.[1] Со доаѓањето на Ромел во Франција, тој ги зајакнувал деловите од „Ѕидот ” каде не биле доволно заштитени. Онаму каде што сметал дека ќе се случи истоварувањето на Сојузничките трупи, тој тројно го зголемил бројот на мините на крајбрежјето, ги зголемил препреките на плажите и во водата. Камени блокови биле поставувани повисоко, бидејќи се сметало дека Сојузниците ќе нападнат за време на висока плима. Ромел создал мински колци познати како Ромеловиот Аспарагус, кои биле поставувани во мочуришта и полиња, со цел да спречат сојузнички авионски слетувања во Нормандија.

Наводи уреди