Артур Мелер ван ден Брук

Артур Мелер ван ден Брук (германски: Arthur Moeller van den Bruck; 1876-1925) - германски историчар.

ЖивотописУреди

ТворештвоУреди

Во 1923 година, ван ден Брук ја објавил книгата „Третиот рајх“ (Das dritte Reich) која извршила пресудно влијание врз Хитлер. Во неа, авторот ги критикувал социјализмот, либерализмот и демократијата и повикувал на формирање нова германска самосвест и воспоставување црвста, авторитарна држава со централна контрола на економијата.[1] Во 1933 година, ван ден Брук ја објавил книгата „Социјализмот и надворешната политика“ (Sozialismus und Aussenpolitik) во која напишал: „Ја загубивме војната портив Западот. Социјализмот изгуби од либерализмот.“ гордеејќи се со фактот дека „денес нема либерали во Германија; има млади револуционери, има млади конзервативци... Либерализмот е философија на животот од која германската младина бега со одвратност... Германската младина денес го препознава либералот како врвен непријател.“[2]

НаводиУреди

  1. F. A. Hayek, The Road to Serfdom: Text and Documents (The Definitive Edition). Chicago: The University of Chicago Press, 2007, стр. 189.
  2. F. A. Hayek, The Road to Serfdom: Text and Documents (The Definitive Edition). Chicago: The University of Chicago Press, 2007, стр. 191.