Анимација е техника во која секоја слика од еден филм се произведува поединечно, дали преку генерација како сметач|компјутерска графика, или преку фотографирање на цртани слики, или преку континуирано нанесување мали измени на еден модел и фотографирање на резултатот. Кога сликите се поврзани и резултантниот филм се гледа на брзина од 16 или повеќе слики на секунда, се создава илузија на континуирано движење. Создавање на еден таков филм претставува напорен процес, иако развивањето на компјутерска анимација прилично го забрзува процесот.

Оваа анимација се движи со 10 слики по секунда.
Оваа анимација се движи со 2 слики по секунда. Во овој однос, сликите се видливи.

Графички формати како GIF, MNG и Flash овозможуваат анимации на компјутер или на интернет.

Стилови на анимација

уреди
How Animated Cartoons Are Made (1919).

Надворешни врски (на англиски)

уреди