Андромаха го оплакува Хектора

Андромаха го оплакува Хектора — слика масло на платно од 1783 година на Жак-Луј Давид. Делото прикажува слика од Илијадата на Хомер, на која е прикажана Андромаха, тешена од нејзиниот син, Астијанакс, како тагува за нејзиниот сопруг Хектор, кој е убиен од Ахил.[1] Оваа слика, претставена на 23 август 1783 година, му донела избор на Давид во Кралската академија во 1784 година.[2]

Андромаха го оплакува Хектор
Француски: La Douleur et les Regrets d'Andromaque sur le corps d'Hector son mari
Творец Жак-Луј Давид
Година 1783
Димензии 275 см × 203 см
Место Лувр, Париз

Наводи уреди

  1. „Jacques-Louis David:Andromache Mourning HectorJacques-Louis David: Andromache Mourning Hector“. Boston College. Архивирано од изворникот на 2014-10-02. Посетено на 2014-07-11.
  2. „Jacques-Louis David Biography“. bio. Посетено на 2014-07-11.