Андреин крст

(Пренасочено од Андреев крст)

Андреин крст или накосен крст (латински: Crux decussata) — христијански симбол кој го претставува распетието на апостол Андреја. Според преданието, овој христијански крст ја има формата на буквата Х бидејќи апостол Андреја бил распнат на таков вид на крст. Овој крст се користи во хералдиката и вексилологијата, во транспортот како сообраќаен железнички знак.

Андреиниот крст
Андреиниот крст
Распнувањето на Апостол Андреја

Овој знак го има на знамето на Шкотска, Обединетото Кралство (како составен дел), Јамајка, Нова Шкотска, Руската воена морнарица итн.

Поврзано

уреди