Во нордиската митологија, Андвари (старонордиски: „внимателен“[1]) ― џуџе што живее под водопад и има моќ да се претвори во штука (геда) по своја волја.

Овој дел од Дровлескиот рунски камен, се тврди дека го прикажува Андвари.

Андвари имал магичен прстен Андваранаут, кој му помогнал да стане богат. Користејќи мрежа обезбедена од Ран, Локи го фатил како штука и го присилува да се откаже од своето злато и Андваранаут. Андвари го проколнал украденото злато што ќе го уништи секој што го поседува. По смртта на Бринхилд и Сигурд, Гунар го оставил златото на Андвари во една пештера. Години подоцна, Андвари ја открил пештерата и изгубеното злато, иако прстенот бил изгубен засекогаш.

Во циклусот на музички драми на Рихард Вагнер, „Прстенот од Нибелунген“ (Der Ring des Nibelungen), ликот Алберих е комбинација на Андвари и ликот на Алберих од „Песна за Нибелунзите“.[2]

Наводи уреди

  1. Orchard, Andy (1997). Dictionary of Norse Myth and Legend. Cassell. стр. 7. ISBN 0-304-34520-2.
  2. Weiner, Marc A. (1997). Richard Wagner and the Anti-Semitic Imagination. U of Nebraska Press. стр. 94. ISBN 9780803297920.