Ана Даласина

мајка на византискиот цар Алексиј I Комнин
(Пренасочено од Ана Даласена)

Ана Даласина — византиската благородничка која се искачила на позицијата на царицата-мајка за време на владеењето на нејзиниот син Алексиј I Комнин.

Ана Даласина
Родена 1025
Починала 1102
Занимање мајка на Алексиј I Комнин

Ана била ќерка на Алексиј Харон, царскиот офицер од Италија, и ќерката на Адријана Даласина. Со оглед на тоа што семејството на нејзината мајка било попознато таа го задржала презимето на мајка си во текот на сиот свој живот.

Била омажена за Јован Комнин, чиј брат Исак Комнин станал цар во 1057 година.

Нејзиниот помал син Алексиј I Комнин се искачи на престолот, откако превратностите на политиката. Алексиј е за многу години под силно влијание на нејзиниот Високопреосвештенство grise. Таа е опишана како мудар и неизмерно можност политичар и дејствуваше како регент за време на отсуство на нејзиниот син.

По пристапува кон престолот, Алексиј крунисан неговата мајка, Царица Августа, титула која најчесто ја имала сопругата на царот - во овој случај Ирина Дукина.

Ана Даласина била делотворен управник на царството за време на долгите отсуства на Алексиј во текот на воените походи. Таа била постојано во судир со нејзината снаа Ирина и ја презела целосната одговорност за воспитувањето и образованието на нејзината внука Ана Комнина.

Надворешни врски

уреди