Анастасија Головина

Анастасија Головина (бугарски: Анастасия Головина, позната и како Анастасија Николау Берладски-Головина, и Атанасија Головина, 1850-1933) — првата бугарска докторка.[1]

Портрет на Анастасија Головина во 1885 година

Биографија уреди

Родена е во Кишинев.[2] Дипломирала на Сорбона во 1878 година кадешто ја бранела својата докторска теза „Хистолошки преглед на ѕидовите на артериите“, што предизвикало воодушевување од научникот Џеан Шарко. Таа била првата Бугарка што завршила универзитет.[3]

Работела во болници и училишта и била специјалист по внатрешни заболувања, како и психијатар. Имала контакти со прогресивните, револуционерни кругови во Бугарија и Русија во средината на 1870-тите.[4]

Понатамошно читање уреди

  • Калчев, К. (1996): „Д-р Анастасија Головина. Една забравена балгарка “[Д-р Анастасија Головина. Заборавена Бугарка]. Велико Трново.

Наводи уреди

  1. Kalchev, K. (1996): "Dr Anastasia Golovina. Edna zabravena balgarka" [Dr. Anastasya Golovina. A Forgotten Bulgarian Woman]. Veliko Tarnovo.
  2. R.J. Crampton (1 February 2007). Bulgaria. OUP Oxford. стр. 52–. ISBN 978-0-19-151331-2.
  3. „Bulgarian women medical doctors in the social modernization of the Bulgarian nation state (1878-1944)“. Посетено на 2015-09-07.
  4. Poglubko KA (2015-04-20). „[Not Available]“. Asklepii. 1: 124–30. PMID 11636528.