Амуда (Турција)

Амуда, познат и како Хемите Калеси на турски, ― крстоносен замок изграден од Ерменското Кралство Киликија, а денес во турската покраина Османие.[1] Замокот бил предаден од ерменскиот крал Левон I на Тевтонските витези во 1212 година (Барбер 2008) и повторно бил изграден од нив во 13 век. Заработил приход за Тевтонскиот ред од околната земја. Според современите извори, замокот обезбедил засолниште за 2.200 луѓе за време на инвазијата на Мамлуците во 1266 година.[1]

HemiteKalesi1.jpg

АрхитектураУреди

Во 1987 година била објавена археолошка и историска проценка на наоѓалиштето, како и истражуван план.[1] Од врвот на излезот, овој замок има јасна меѓувидливост со најмалку пет други тврдини. Врз основа на анализа на ѕидањето, имало најмалку три главни периоди на изградба и/или поправка, со најистакнат придонес од окупацијата на крстоносците. За разлика од ерменските дизајни, тој има едноставен правоаголен план на кој на југозапад доминира четирикатница со цистерни на најниско ниво.

Дизајнот на Амуда е сличен на замокот на Тевтонските витези во Монфорт со донжон која го чува влезот.[2]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Edwards, Robert W. (1987). The Fortifications of Armenian Cilicia: Dumbarton Oaks Studies XXIII. Washington, D.C.: Dumbarton Oaks, Trustees for Harvard University. стр. 58–62, 281, pls.3a-5b. ISBN 0-88402-163-7.
  2. Кристијан, Молин (2001). Unknown crusader castles. Hambledon Continuum.

 

37°11′19″N 36°05′40″E / 37.18861° СГШ; 36.09444° ИГД / 37.18861; 36.09444