Амина Михришах султан

Амина Михришах султан (починала 1732) била сопруга на османлискиот султан Ахмед III и мајка на Мустафа III.

Амина Михришах султан
Втора Кадинефенди
Роден(а)Џанет
Франција
Починал(а)1732
ВераРимокатолицизам подоцна Ислам
СопружникАхмед III
ДецаМустафа III

Таа била родена како Џанет и имала француско потекло[1][2]. Таа никогаш не била валиде султанна нејзиниот син бидејќи починала во 1732 година, 25 години пред Мустафа III се качи на османлискиот престол[3].

Нејзиното име Мехришах во превод значи Сонце. Нејзиното вечно почивалиште се наоѓа во турбето на Турхан Хатиџе султан во Јени џамија.

НаводиУреди