Алшарска темјанушка

Алшарска темјанушка
Viola Allchariensis
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Малпигиовидни
Семејство: Темјанушкоцветни
Род: Темјанушки
Вид: Алшарска темјанушка
Научен назив
Viola Allchariensis
G. Beck

Алшарска темјанушка (науч. Viola allchariensis) — македонско ендемско растение од семејството на темјанушкоцветни. Се наоѓа на наоѓалиштето Алшар, кој претставува Locus classicus на овој вид и таа е ограничена само тука.[1]

Наводи

уреди
  1. Turrill, W. B. (1939e): Viola allchariensis var. herzogii. Violaceae - Curtis's botanical magazine 161, pp. 9537