Алфхилд Терезија Агрел (14 јануари 1849 година во Херносанд, Онгерманланд – 8 ноември 1923 година во Флен) била шведска писателка и драматург. Таа е позната по нејзините дела за сексуалната еднаквост наспроти современиот сексуален двоен стандард и како таква е учесник на познатиот Sedlighetsdebatten.

Алфхилд Агрел (1909)

Живот уреди

Таа е родена од Ерик Јохан Мартин и Каролина Маргарета Адолфсон, кои работеле како слаткари. Од 1868 до 1895 година била мажена за стокхолмерскиот трговец А. Агрел. Таа била ангажирана во современото женско движење и во Sedlighetsdebatten, и припаѓала на неколкуте радикални жени кои јавно го носеле реформскиот фустан на Шведската асоцијација за реформи во облекувањето.

Таа привремено ги користела псевдонимите Thyra, Lovisa Petterqvist и Stig Stigson, но набрзо почнала да го користи своето име, што било невообичаено за една жена; други познати женски шведски драматурзи на векот, како што се сестрите Луиз и Жанет Гранберг, и двете користеле машки псевдоними. Темата на која се концентрирала, сексуалните двојни стандарди, била многу шокантна за нејзиното време.

Алфхилд Агрел била важна придонесувачка за каузата за родова еднаквост во однос на сексуалноста; во својата работа, таа се справувала со прашањата и последиците од сексуалната неправда, сексуалните двојни стандарди како што е фактот дека жената е подложена на презир кога го прави истото како маж во сексуални прашања, прашањата за „лоша репутација “, прашањата за вината се ставаат на жената, а не на мажот кога ќе се роди дете вонбрачно, и на тешкотиите кога ќе се заљуби жена од народот и маж од повисоките класи и последиците од таквиот однос.

Но, таа била песимистка во поглед на надежта дека мажите и жените некогаш ќе достигнат сексуална еднаквост и се сомневала дека жената може да најде такво нешто во бракот, каде што според законот била многу ограничена и препуштена на каприците на нејзиниот сопруг.

Дела уреди

 • Räddad, (Спасен), 1883 година, драма
 • Dömd, (Осуден), 1884 година, драма
 • Енсам, (Сам), 1886 година, драма
 • Vår, (пролет), 1889 година, драма
 • Ингрид, 1900 година, претстава
 • Småstadsliv, („Живот во малиот град“), 1884 година
 • Från land och stad, („Од земјата до градот“), 1884 година, збирка романи.
 • På landsbygden, („На село“), 1887 година
 • Norrlandsgubbar och Norrlandsgummor, („Старици и мажи во Норланд“), 1899–1900
 • Vad ingen ser,, („Она што никој не го гледа“), 1885 година
 • I Стокхолм, („Во Стокхолм“), 1893 година
 • Хема и Џокмок, („Дома во Џокмок“), 1896 година
 • Nordanifrån, („Од север“), 1898 година
 • Guds drömmare, („Божји сонувач“), 1904 година
 • Норландшумор, („Темперамент во Норланд“), 1910 година

Поврзано уреди

Наводи уреди

 • Österberg, Carin, Lewenhaupt, Inga & Wahlberg, Anna Greta, Svenska kvinnor: föregångare nyskapare, Signum, Lund, 1990 (Швеѓанки: Претходници, пионери) 1990 (на шведски)

Дополнително читање уреди

 • Alfhild Theresia Agrell at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Надворешни врски уреди

 • Works by Alfhild Agrell at Project Gutenberg
 • Works by or about Alfhild Agrell at Internet Archive