Алма Марија Катарина Сундквист (1872–1940) била шведски лекар и пионерски специјалист за лекување на венерични болести. Посветена активистка за женски права, таа водела кампања за подобри услови за работа на жените, ги решавала проблемите поврзани со нехигиенските домови и проституцијата и ја промовирала потребата за сексуално образование за девојчиња. Таа се борела за правото на глас на жените, придонесувајќи за инаугуративниот состанок на Шведското здружение за право на глас на жените (ФКПР) во јуни 1902 година. На меѓународно ниво, во 1919 година таа ја претставувала Шведска на основањето на Меѓународната асоцијација на медицински жени во Њујорк и присуствувала на Првиот меѓународен конгрес на работничките жени во Вашингтон, во раните 1930-ти, во име на Друштвото на народите, таа била една од тројцата соработници на извештајот за трговија на робови со жени и деца во земјите од Азија.

Алма Сундквист

Наводи уреди