Александар Цфасман

Александар Наумович Цфасман бил советски џез пијанист, композитор, диригент, аранжер, издавач и активист.[1] Се родил на 14 декември 1906 година, а починал на 20 февруари 1971 година. Тој бил важна личност во Советскиот Џез од периодот на средината на 1920-тите до крајот на 1960-тите.

Постер за „Савој блуз“ на Александар Цфасман објавен во 1927 година
Постер за „Савој блуз“ на Александар Цфасман објавен во 1927 година

Цфасман е роден во Александровск (сегашно Запорожје, Украина). Тој дипломирал на музичката школа во Нижегород во 1923 година и таму свирел на тапани во оркестарот и дипломирал и на Конзерваториумот во Москва во 1930 година по пијано на Феликс Блуменфелд.

НаводиУреди