Акватлон — двоспортска трка која се состои од последователно трчање и пливање. Натпреварувачите го завршуваат пливањето по што веднаш следи трчање на различни растојанија. Спортистите се натпреваруваат за најбрзо вкупно завршување на трката, вклучувајќи го и времето на премин од дисциплина на дисциплина.

Акватлон
Највисоко владеечко телоМеѓународен сојуз за триатлон
20-ти век
Карактеристики
КонтактенНе
Мешани половиНе
КатегоризацијаСпорт на издржливост
Земја или регионСветски

Акватлон е една од семејството на повеќедисциплински трки засновани на издржливост, што се здоби со популарност од триатлонот и разни независни трки во втората половина на дваесеттиот век. Современиот акваталон се смета за дисциплина на триатлонот бидејќи стандардните трки ги покриваат истите растојанија како и триатлонот, но без велосипедскиот дел. Како таков, овој спорт го управува Меѓународниот сојуз за триатлон, која секоја година ги организира светските првенства.

Историја уреди

Најраниот оспорен датум за акватлон е тешко да се наведе бидејќи е комбинација од пливање и трчање, кои и двете имаат античко потекло. Современите корени на акватлонот може да се проследат до трките за заштита на животот во Австралија, во 1950-тите. Трките би се состоеле од трчање по плажа, пливање во морето до пловка и пливање назад до плажата, излегување и потоа трчање назад по плажата. До 1960-тите, идејата се проширила во Калифорнија во САД, станувајќи популарна кај тркачите и пливачите.[1] УСА Триатлон тврди дека првиот настан во акватлон во САД бил роденденскиот биатлон Дејв Пејн, трка која се состои од трчање и пливање за првпат одржана во Сан Диего во 1971 година.[2]

Преглед уреди

Акватлонот вообичаено ги следи триатлонските растојанија, но има и промени. Претежно во отворени води, но има некои спринтови/суперспринтови во базен.

Стандардните растојанија на ITU „Топла вода“ се 2,5 км трчање, 1000м пливање, 2,5 км трчање. Ако номиналната температура на водата е под 22 °C тогаш станува мокар-задолжителен 1000m пливање и единечно 5 км трчање. Растојанијата за „Долга патека“ се 2000 м пливање и 10 км трчање. Онаму каде што номиналната температура на водата е ниска (околу 16 °C) тогаш трката може да се скрати, а можеби и да се откаже.[3]

Различни национални федерации имаат свои правила за растојанијата и температурата, обично поврзани со аклиматизацијата на националните спортисти. На пример, Исланѓаните ќе тренираат/тркаат во 10 °C додека Британците почнуваат на 12 °C.

Акватлоните се најмногу слични на триатлоните, а клучната разлика е немањето на велосипедска трка. Велосипедот додава дополнителна сложеност и за спортистите и за организаторите на трките.

  • Велосипедите мора да се превезат до местото, што може да биде логистички напорно за спортистите, особено за меѓународни настани.
  • Директорот на трката треба да избере патека што овозможува простор за велосипедската трка, можеби вклучувајќи ги и затворања на патишта.
  • Тие можат да се водат неформално во локалните езера.

Соврмениот петобој е сличен на акватлонот по тоа што и двата вклучуваат пливање и трчање. Но, пливањето и крос-кантри трчањето се само два од петте настани што го сочинуваат совремниот петобој, и тие се одржуваат како посебни настани. Во рамките на спортот во петобој, терминот биатл се користи и за (тренинг) трки кои опфаќаат пливање и трчање. Сепак, овие содржат растојание што произлегува од трките во петобој, на пример пливање на 200 метри 3 км трчање.

Друг спорт што произлегува од триатлонот е дуатлонот, кој комбинира велосипедизам и трчање, но го изостави делот за пливање.

Настани уреди

Светското првенство во aкватлон се одржува секоја година од 1998 година.

Наводи уреди

  1. „Rough guide to Aquathlon“ (PDF). ayrodynamic.com. Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-05-08. Посетено на 2019-03-19.
  2. „Aquathlon“. Team USA (англиски). Архивирано од изворникот на December 22, 2015. Посетено на 2019-03-18.
  3. Competition rules 2013 triathlon.org