Азербејџанска прва дивизија

Азербејџанска прва дивизија — второто ниво на професионалниот фудбал во Азербејџан.

Азербејџанска прва дивизија
Основана
1992
Држава
Азербејџан Азербејџан
Напредок во
Премиер Лига
Број на екипи
14
Купови
Фудбалски куп на Азербејџан
Актуелен шампион 2016
ФК Нефтчала

Во првенството учествуваат најмногу резервните формации на неколку екипи од Премиер лигата, кои немаат право на напредок. Поради тоа се случило екипа од средината на табелата да продолжи понатаму.

Првата лига вклучува 14 тима, од кои само шампионот има право на напредок.

Надворешни врски Уреди