Авгур (латински: augur) — староримски жрец; птицогаталец, кој предвидува главно преку летот и крикот на птиците (лат. auspicium), како и со одредени небесни појави (облаци, молњи, грмотевици итн.) дали државните зафати ќе бидат одобрени од боговите. На почетокот во Стариот Рим имало 3, потоа 9 авгури, по владеењето на Сула — 15, а по Јулиј Цезар — 16. Нивната првобитна работа била да се молат на боговите за добра жетва и благосостојба на империјата (лат. inaugurare). Носеле закривен стап (lituus) како знак. Зборот авгур се користи и како синоним за гаталец, пророк или личност што ја знае иднината. И изразот „авгуриска насмевка“ има такво преносно значење.[1][2]

Авгур

Наводи

уреди
  1. Beard, et al, volume 1, pp.22-24, 27-28
  2. Brent (1999), p. 20.

Надворешни врски

уреди
  •   Chisholm, Hugh, уред. (1911). „Augurs“ . Encyclopædia Britannica. 2 (11. изд.). Cambridge University Press. стр. 903–904.