Џелатин (летало)

Џелатин (англиски: Gelatine; од зборот желатин) - поранешно летало, управуван од Сигналниот корпус на војската на Соединетите Држави. Џелатин бил изграден од компанијата „Baldwin's Airships, Balloons, Aeroplanes“ на Томас Скот Болдвин, во Њујорк. Утрото на 19 септември 1905 година, Џелатин, пилотиран од Линколн Џ. Бичи, се кренало од теренот на Стогодишнината изложба „Луис и Кларк“ на брегот на Гилдовото Езеро во Портланд, Орегон, слетајќи 40 минути подоцна во ванкуверската касарна во Ванкувер, Вашингтон. Летот се смета како прв воздушен премин на реката Колумбија и прв извештај за контролиран лет во Вашингтон.[1]

Желатин (1906)

НаводиУреди

  1. Alley, William (2006). Pearson Field. New York: Simon & Schuster. ISBN 0-7385-3129-4.