Јозеф Велек ['jozɛf 'ʋɛlɛk ], инж. (магистер по уметност, технологија) (30 ноември 1939 – 30 април 1990) ―чехословачки (чешки) новинар, автор и екологист.

ЖивотописУреди

Велек бил роден на 30 ноември 1939 година во Клинец, Протекторат Чешка и Моравија.

Почнал да објавува во шеесетите, а од 1975 година бил член на редакцијата на неделникот „Mladý svět“ (Млад свет). Во 1974 година тој го сосновал на еколошкото движење Бронтосаурус. Тој бил сметан за основач на чехословачкото новинарство ориентирано кон животната средина.

Велек починал на 30 април 1990 година додека нуркал во Црвеното Море.[1][2][3]

Објавени делаУреди

  • Како ја бранев природата (изворно: Jak jsem bránil přírodu) (1980)
  • Од полдерите до Ардените (изворно:Od polderů k Ardenám) (1985)
  • Приказни за две нозе (изворно: Příběhy pro dvě nohy) (1988)
  • Човек што го преминува плотот (изворно: Muž přes plot) (1989)

НаградиУреди

  • 1990: Свитокот на честа на светските 500

НаводиУреди

  1. „Writing for Change: Can storytelling save the planet?“. H-Soz-Kult. Kommunikation und Fachinformation für die Geschichtswissenschaften (германски). 12 август 2021. Посетено на 24 април 2022.
  2. „Government Disregard for Environment Harming Czech Industrial Area : Bohemia: Lawmakers begin to see the need for clean energy in a town where acid rain is 10 times the national average. Yet families continue to be attracted by promises of housing“. Los Angeles Times (англиски). 10 декември 1989. Посетено на 24 април 2022.
  3. ČR, MŽP (19 декември 2014). „It's up to you too 2010“. http:// (англиски). Посетено на 24 април 2022.

Надворешни врскиУреди