Јован Рафаилкатепан на Италија од септември до декември 1046 година. Го заменил катепанот Евстатиј Палатин и пристигнал со армија од варјашки сили во Бари.

Бидејќи варјашките сили не биле добро примени од луѓето во Бари, Јован Рафаил го минал своето владеење во Отранто. За време на неговот владение Аргириј станал најголемиот византиски војсководец во Италија.

Изрази

уреди
  • Jules Gay. L'Italie méridionale et l'empire Byzantin: Livre II. Burt Franklin: New York, 1904.
Претходник
Евстатиј Палатин
Катепан на Италија
1046
Наследник
Аргириј