Јоаким (хебр. יהוֹיָקִים) — еврејски цар, со првобитно име Елијаким. Јоаким владеел помеѓу 609 и 598 г. п.н.е..[1]

Бил син на Јосиј од Зевуда ќерка на Федај и цар на царството Јудеја. Имал жена по име Неуста и татко на цар Јоахин (Јехониј).

Ги имал запално ракописите со прорекувањата на Еремија.

Спомнат во

уреди
 • 2 Цар. 23:34-36
 • 2 Цар. 24:1-6, 19
 • 1 Лет. 3:15-16
 • 2 Лет. 36:4-5, 8
 • Ерем. 1:3
 • Ерем. 22:1, 36
 • Ерем. 26:1, 21-23
 • Ерем. 27:1, 20
 • Ерем. 28:4
 • Ерем. 35:1
 • Ерем. 36:1, 9, 28-32
 • Дан. 1:1

Наводи

уреди
 1. Dan Cohn-Sherbok, The Hebrew Bible, Continuum International, 1996, стр. x. ISBN 030433703X

Оваа статија содржи текст Истонов библиски речник, издаден во 1897 г. Ова дело е во јавна сопственост.

Јоаким (цар)
Помлада гранка на Јудиното племе
Претходник
Јоахаз
Цар на Јудеја
609 п.н.е. - 598 п.н.е.
Наследник
Јехониј