Гертруд Каролина Мансон (18 декември 1866 – 30 декември 1935 година), била шведски општински политичар ( социјалдемократ ). Таа била првата жена членка во Градскиот совет на Стокхолм, а исто така и првата избрана жена политичар во нејзината земја како целина (1910).

Гертруд Мансон во нејзината продавница, Idun (списание), 3 април 1910 година

Живот уреди

Ран живот уреди

Гертруд Мансон е родена во Стокхолм во семејството на железничарот Јоханес Мансон и Шарлота Кристина Линдквист. Поради својата сиромаштија, на единаесетгодишна возраст го напуштила училиштето за да се издржува како слугинка. До 1896 година, таа успеала да отвори своја продавница во Васастаден .

Рана кариера уреди

Гертруд Мансон се едуцирала преку автодидактицизам и се ангажирала во политиката и Шведската социјалдемократска партија . На 11 јуни 1892 година, таа станала една од ко-основачите на Стокхолмската allmänna kvinnoklubb, која била првиот женски огранок на Шведската социјалдемократска партија. Таа станала членка на Шведската Социјалдемократска партија истата година и служела како претседател на Стокхолмскиот allmänna kvinnoklubb трипати: 1892–1895, 1897–1898 и 1906–1908. Помеѓу 1897 и 1900 година, таа служела како претседател на Комуната за женска агитација и како секретар во 1900-1902 година. Во 1902 година, таа била избрана во одборот на Синдикатот на жените заедно со Ана Јохансон Висборг и Ана Стерки . Помеѓу 1907 и 1922 година, таа била член на парохискиот одбор за сиромашни грижи на Густав Васа и нејзин претседател во 1922 година.

Со реформа во 1909 година, жените се стекнале со право да бидат избирани за општински и градски совети во Шведска, а на следните избори во 1910 година, 37 жени биле избрани за градски совети и општински совети низ цела Шведска, сите од нив, всушност, биле првите избрани политичарки од нивната земја. Во градскиот совет на Стокхолм биле избрани две жени: социјалдемократката Гертруд Мансон и десното крило Валфрид Палмгрен . Со оглед на тоа што гласовите прво биле пребројани во главниот град, а гласовите од областа што ја избирале Мансон биле пребројани пред областа Палмгрен, Гертруд Мансон може да се смета за првата жена избрана во Шведска. Мансон била номинирана за кандидат на нејзината партија поради нејзините претходни задачи во одборот за грижа за сиромашните.

По изборите во 1910 година, Гертруд Мансон како и Валфрид Палмгрен биле интервјуирани од Идун (списание), каде што Мансон коментирала: „Што треба да се направи, не можам да кажам сега, пред да имам време да се запознаам со деталите за канцеларијата. Но, ако некогаш можам дури и до одреден степен да бидам корисна за подобрување на ужасните услови за живеење, извор на толку многу непријатности и беда, тоа би било најголема радост за мене. Но, јас, што можам да направам, освен она што ме научи животот?“ [1]

Член на градскиот совет уреди

Мансон имала почитувана репутација во нејзината партија како мудар и независен лик со способности на лидер. Таа е опишана како силен карактер, коректен и доверлив со: „топло огниште за нејзината класа и за оние кои страдаат како и големо знаење“. Кога седнала на своето место како новоизбран член на градскиот совет на Стокхолм во 1910 година, колега член на градскиот совет, богат маж трговец, ја прашал дали се запознаени, на што таа одговори: „Да, бев во служба како слугинка на повисоките класи и купував намирници во Вашата продавница, господине Бакал!"

За време на нејзиниот мандат како градски советник, Мансон се фокусирала на прашања од социјалната политика и благосостојбата. Ова виле нејзините главни интереси како политичар поради нејзиното потекло во сиромаштија, а исто така биле прашања кои се сметаа за соодветни и неконтроверзни за првите избрани жени-политичарки. Нејзиниот главен фокус во рамките на ова прашање биле прашањето за домувањето и условите за живеење и таа била активно вклучена во градежните проекти за кои се расправало во Советот. Иако ретко зборувала и обично се држела во заднина, таа се информирала за сите прашања и постапувала по нив, а за неа било речено: „Таа им припаѓаше на оние тивки кои заедно со илјадници други го изградија нашето работно движење и го промовираа. " Таа се сметала за пионер во социјалната политика, како и како една од пионерите на социјалдемократското женско движење. Била член на градскиот совет на Стокхолм во 1910-1915 и 1919-1931 година. За време на нејзиниот прв мандат, таа била делегат на бирото на одборот за сиромашни нега за справување со социјална помош во 1912-15 и 1920-30; член на одборот на домот на поправните девојчиња во градот Стокхолм во 1912-1916 година; член на сиромашниот одбор за грижа за домување со социјална помош во 1917 година. Бидејќи членовите на градските совети не примале плата, Мансон била принудена да ја повлече својата кандидатура на изборите во 1915 година бидејќи имала потешкотии во справувањето со нејзините политички задачи, како и во продавницата преку која се издржувала самата себеси, но таа прифатила номинација да биде кандидат на изборите во 1919 година, на кои била реизбрана: ја продала својата продавница и наместо тоа, почнала да работи како канцелариски службеник во Systembolaget. За време на нејзиниот втор мандат во градскиот совет, таа служела како делегат на бирото на одборот за сиромашни грижи за справување со социјалните бенефиции во 1920-30 година; и како член на органите за грижа за деца во 1925–26 година.

Наводи уреди

Цитати уреди

 

Библиографија уреди

Дополнително читање уреди

  • Gertrud Månsson at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon