Крампус (англиски: Krampus) — американска божиќна комедија на ужасите од 2015 г., врз основа на истоимениот лик од австро-баварскиот фолклор, во режија на Мајкл Догерти, а сценарио на Догерти, Тод Кејси и Зак Шилдс. Главните улоги ги толкуваат Адам Скот, Тони Колет, Дејвид Кокнер, Алисон Толман, Кончата Ферел, Емџеј Ентони, Стефанија Овен со Криста Стадлер и новите членови на глумечката екипа Лоло Овен, Квин Семјуел, Маверик Флек и Сејџ Ханефелд. Во филмот, несреќната семејна тепачка предизвикува едно момче да го изгуби празничниот дух. Ова го ослободува гневот на Крампус, застрашувачко роговидно ѓаволско чудовиште во староевропскиот фолклор, кој ги казнува непослушните деца на Божиќ. Додека Крампус го опсадува соседството, семејството мора да се здружи за да се спаси од ужасна судбина.

„Крампус“
Плакатот на македонски
РежисерМајкл Догерти
Продуцент
  • Томас Тал
  • Џон Џашни
  • Алекс Гарсија
  • Мајкл Догерти
Сценарист
  • Тод Кејси
  • Мајкл Догерти
  • Зак Шилдс
Главни улоги
МузикаДаглас Пајпс
КинематографијаЏулс О'Локлин
МонтажаЏон Акселрад
ДистрибутерUniversal Pictures
Премиера30 ноември 2015 г. (премиера во Лос Анџелес)
4 декември 2015 г. (САД)
Времетраење97 минути[1]
Земја
Јазик
Буџет15 милиони долари
Бруто заработка61,5 милиони долари[2]

Содржина уреди

Семејната расправија предизвикува едно момче да го изгуби празничниот дух. Со тоа се ослободува гневот на Крампус — застрашувачки ѓаволски роговиден ѕвер што ги казнува немирните деца за време на Божиќ. Додека Крампус го опсадува соседството, семејството мора да се здружи за да се спаси од ужасна судбина.

Наводи уреди

  1. KRAMPUS (15)“. British Board of Film Classification. November 17, 2015. Архивирано од изворникот June 1, 2020. Посетено на November 17, 2015.
  2. „Krampus (2015)“. Box Office Mojo. IMDb. Архивирано од изворникот June 1, 2020. Посетено на March 10, 2016.

Надворешни врски уреди