Windows 10 е оперативен систем за персонални компјутери развиен и издаден од Microsoft како дел од семејството на Windows NT оперативни системи. Официјално бил најавен во септември 2014 за време на Build 2014. Првата бета верзија била објавена во октомври 2014, а конечната верзија е излезена на 29 јули 2015.

Windows 10
Верзија на оперативниот систем Windows NT
РазработувачMicrosoft
Издаденјули 15, 2015; пред 8 години (2015-07-15)
Општодостапенјули 29, 2015; пред 8 години (2015-07-29)
Начин на подноваWindows Update, Windows Store, Windows Server Update Services
ПодлогиIA-32, x86-64
Вид јадроHybrid (Windows NT)
ЛиценцаTrialware, Microsoft Software Assurance, MSDN subscription, DreamSpark
Поддржаност
RTM:
  • Mainstream support until October 13, 2020,
  • Extended support until October 14, 2025