Микрософт Офис (Microsoft Office) е софтверски пакет на компанијата Микрософт, наменет за канцелариска работа. Основниот пакет ги содржи следниве апликации:

Микрософт Офис
Microsoft Office 2010 wordmark
ПрограмериMicrosoft
Првично издание1990; пред 30 години (1990)
Стабилно издание2010 Сервис Пак 1 (14.0.6023.1000) / јуни 28, 2011; пред 9 години (2011-06-28)
Опер. системМикрософт Виндоус
ЈазициНад 35 јазици[1]
ВидКанцелариска обработка на податоци
ЛиценцаMS-EULA
Мреж. местоoffice.microsoft.com

Микрософт Ворд (Microsoft Word) - за обработка на текст,
Микрософт Ексел (Microsoft Excel) - за табеларни калкулации,
Микрософт пауерпоинт (Microsoft PowerPoint) - за изработка на презенатции,
Микрософт Аутлук (Microsoft Outlook) - за e-mail - ови
Микрософт Аксес (Microsoft Access) - за работа со база на податоци.

Останати АпликацииУреди

Микрософт Фронтпејџ (Microsoft FrontPage) - за изработка на едноставни интернет сајтови
Микрософт Инфопет (Microsoft InfoPath) - за изработка на XML образци
Микрософт Уанноут (Microsoft OneNote) - за собирање и извенување на белешки
Микрософт Паблишер (Microsoft Publisher) - за публикување

ВерзииУреди

1990. Микрософт Офис за Виндоус
1992. Микрософт Офис за Виндоус 3.0
1993. Микрософт Офис 4.0
1995. Микрософт Офис 95
1997. Микрософт Офис 97 (Office 8.0)
1999. Микрософт Офис 2000 (Office 9.0)
2001. Микрософт Офис XP (Офис 10.0 или Офис 2002)
2003. Микрософт Офис 2003
2007. Микрософт Офис 2007
2010. Микрософт Офис 2010
2013. Микрософт Офис 2013

НаводиУреди

  1. "The 2007 Microsoft Office suites localized versions". Microsoft Office website. Microsoft Corporation. Посетено на 16 May 2011.