Американско друштво на композитори, автори и издавачи

(Пренасочено од ASCAP)

Американското друштво на композитори, автори и издавачи (анг. American Society of Composers, Authors and Publishers позната и како ASCAP) е американска непрофитна организација во музичката инсудтија која ги штити авторските права на своите членови без разлика дали нивните дела се во живо или преку други медиуми и ги надоместува соодветно. Формирано е на 13 февруари 1914 година по иницијатива на познатиот композитор Виктор Хербет.

Американско друштво на композитори, автори и издавачи
КратенкаASCAP
Основанафевруари 13 1914 (1914-02-13)
ТипНе-профитнаt
СедиштеЊујорк Сити, Њујорк, САД
Мреж. местоascap.com

Дополнителна литератураУреди

  • Blume, Jason (2006). This Business of Songwriting. Billboard Books (New York City, New York ). ISBN 978-0-8230-7759-5.
  • Passman, Donald S. (2003). All You Need to Know about the Music Business. Free Press (New York City, New York ). ISBN 978-0-7432-4637-8.
  • Shemel, Sidney; Krasilovsky, M. William (1990). This Business of Music. Billboard Books (New York City, New York ). ISBN 978-0-8230-7706-9.

Надворешни врскиУреди

  • ascap.com - официјална страница
  • ascap.com/about/history - историски модул на ASCAP на официјалната страница
  • ascap.com/playback - модул на магазинот Playback на официјалната страница на ASCAP