90377 Седна

астероид

90377 Седна (симбол: ⯲)[1] е џуџеста планета во Сончевиот Систем.

Седна ⯲
Sedna seen through Hubble
Седна, сликана од Вселенскиот Телескоп Хабл
Откривање
Откриено14 ноември 2003

Истражување

уреди
 
Орбитата на Седна (црвена) и орбитите на планетите од надворешниот Сончев Систем (орбитата на Плутон е виолетова).

Седна ќе дојде во положба на перихел во периодот 2075–2076. Ова најблиско доближување на Седна до Сонцето овозможува можност за нејзинот истражување, бидејќи во оваа положба повторно Седна ќе дојде за 12.000 години.

  1. U+2BF2 ⯲. David Faulks (2016) 'Eris and Sedna Symbols,' L2/16-173R, Unicode Technical Committee Document Register.