Црна магија (стрип)

Црна магија - поранепен хорор-антологиски сериски стрип, објавена од компанијата од САД „Prize Comics“ од 1950 до 1961 година.[1] Серијалот бил спакуван од креативното дуо Џо Симон и Џек Кирби, а имал и не-грозоморна хорор содржина.

Црна магија

По 50 изданија како Црна магија, нумерирањето на насловот продолжи за уште три изданија како хумористичниот стрип „Кул мачка“ пред да биде откажан.

Наслов за препечатењето на DC

уреди

Во 1973–1975 година, DC Comics објавиле серијал со девет изданија со препечатење на материјалот на Симон-Кирби од претходниот серијал.[2] Новата инкарнација содржела нови корици со истото лого како и претходните изданија на серијалот на „Prize Comics“. Препечатените изданија воглавно ги групирале приказните според темата; на пример, сите приказни во издание број 1 се занимавале со нетолеранција кон човечките необичности, додека сите приказни во број 4 биле за смртта.

Наводи

уреди
  1. Schelly, William (2013). American Comic Book Chronicles: The 1950s. TwoMorrows Publishing. стр. 43. ISBN 9781605490540.
  2. Sacks, Jason; Dallas, Keith (2014). American Comic Book Chronicles: The 1970s. TwoMorrows Publishing. стр. 114. ISBN 978-1605490564.