Црква Стаматинска

Црква Стаматинеска е романска православна црква сместена на улица Молдавија бр. 5 во Фочани, Романија. Посветена е на архангелите Михаил и Гаврил.

Црквата Стаматинска

Таа била црковен ктитор и била забранета од Тома Стаматин. Бидејќи првично била приватна капела за семејството, црквата го добила ова име. Изградена е помеѓу 1789 и 1798 година на местото на стара дрвена црква која била уништена од пожар. Поетот Григоре Александреску, кој работел во локалната царинарница, се оженил со Ралука Стаматин и се венчал во семејната капела во 1860 година.

Црквата е во форма на трифолија, со припрата, наос и олтар. Ред од тули над прозорците ги дели фасадите на два хоризонтални регистри. На исток преживеал фрагмент од ѕидот од 18 век.[1] Црквата и ѕидот се наведени како историски споменици од страна на романското Министерство за култура и верски прашања.

Наводи уреди

  1. (на романски) Description at the Focșani tourist office site