Црвен шумски дукер

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Cephalophus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Црвен дукер („Cephalophus natalensis“) е мала антилопа која се наоѓа во централниот дел на јужна Африка. Црвената шумска дујкер - антилопа претставува еден од 18. видови на дукер - антилопа. Таа е мала антилопа со свиткан грб во облик на лак, чиишто задни нозе се подолги од предните. Овој вид од црвенопортокалова до темнокафеава боја и долги груби влакна на вратот, а опашката и е црвена при коренот, а при врвот црна и бела

Црвен шумски дукер
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Cephalophus
Вид: Црвен шумски дукер
Научен назив
Cephalophus natalensis
Е. Смит, 1834

Наводи уреди

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group (2008). Cephalophus natalensis. IUCN Red List. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 29 March 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.