Царински и монетарен сојуз

Царински и монетарен сојуз е еден вид трговски блок кој е составен од царински сојуз и монетарен сојуз. Земјите-учеснички имаат заедничка политика за надворешна трговија и делат единствена валута.

Царинскиот и монетарен сојуз се воспоставува преку трговски пакт.

Економска и монетарен сојуз (ЦСМЕ / ЕЦ $, ЕУ / €, Швајцарија-Лихтенштајн / CHF) Економски сојуз (ЦСМЕ, ЕУ, ЕАЕУ, МЕКОСУР, ГЦЦ, СИЦА) Царински и монетарен сојуз (ЦЕМАК / ХАФ, УЕМОА / ХОФ) Заеднички пазар (ЕЕА-Швајцарија, АСЕАН) Царински сојуз (КАН, ЕАК, ЕУЦУ, САЦУ) Мултилатерална слободна трговска зона (ЦЕФТА, ЦИСФТА, КОМЕСА, ЕФТА, ГАФТА, НАФТА, САФТА, АННЗФТА, ПАФТА, САДЦФТА)

Светска трговска организација договори уреди

Членови на Светската трговска организација и набљудувачи:

   Членови
   Набљудувачи
   Не-членови
 • Општо договор за тарифи и трговија
  • Договор за земјоделство
  • Договор за примена на санитарни и фитосанитарни мерки
  • Договор за технички пречки во трговијата
  • Договор за мерките за инвестиции поврзани со трговијата
  • Договор за анти-дампинг
  • Договор за оценка на царината
  • Договор за преглед на предавање
  • Европска трговија
  • Договор за правила на потекло
  • Договор за процедури за лиценцирање на увоз
  • Договор за субвенции и компензациски мерки
  • Договор за заштитни мерки
  • Аранжман во врска со месо од говеда <{ref> Светска трговска организација (уред.). [https: //www.wto.org/english/docs_e/legal_e/tokyo_abm_e.pdf „Уредување во врска со месо од говеда“] Проверете ја вредноста |url= (help) (PDF). www.wto.org. Посетено на 29 април 2017.</ref>

Дополнителна литература уреди