Хиполит (Син на Тезеј)

Хиполит – син на античкиот јунак Тезеј. Кога ја одбил својата маќеа Федра која му се додворувала, таа го обвинила кај татко му дека сакал да ја заведе. Погинал при возењето со кола, кога исплашените коњи паднале во провалија. Овој мотив, познат како Потифаров мотив, е доста чест во светската книжевност.[1]

Смртта на Хиполит, од Сер Лоренс Алма-Тадема (1836-1912).

НаводиУреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 127.