Хематопоеза е процес на создавање на крвните клетки. Сите крвни клетки потекнуваат од хематопоетска матична клетка. Кај здрава возрасна личност дневно се создаваат околу 1011–1012 нови крвни клетки со цел да се одржат стабилни нивоа во периферната циркулација.[1][2]

Дијаграм на кој е прикажан развојот на различните крвни клетки од хематопоетската матична клетка

Наводи уреди

  1. Semester 4 medical lectures at Uppsala University 2008 by Leif Jansson
  2. Parslow,T G.;Stites, DP.; Terr, AI.; and Imboden JB. Medical Immunology (1. изд.). ISBN 0-8385-6278-7.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)