Хелен Педерсдатер Странге

Хелена Педерсдотер Стрејнџ ( дански : Helene ; во Шведска, исто така наречена кралица Елин ; околу 1200–1255) од данско благородничко семејство подоцна наречено Улфелд, била кралица на Шведска како сопруга на кралот Кануте II .

Нејзиниот татко бил данскиот витез Педер Стренџсон, а нејзината мајка била Ингеборг Есбернсдатер, од благородниот клан Хвиде, внука на данскиот надбискуп Абсалон . Се верува дека таа се омажила за шведскиот регент Кануте околу 1225 година, иако точната година не е позната. Од 1222 година тој бил регент на детето монарх, кралот Ерик XI од Шведска, и самиот го презел тронот во 1229 година, со што ја направило Хелена, или Елин, како што често ја нарекувале во Шведска - Кралицата. Таа го користела истиот печат како и нејзиниот сопруг на официјалните документи, љубопитен факт што укажува дека можеби вршела некакво политичко влијание.

Во 1234 година, нејзиниот сопруг починал, а соборениот крал Ерик се вратил. Кралицата Давагер Елин повторно се омажила за благородникот Филип Лоресон . Во 1247 година, таа била сведок на нејзиниот син од првиот брак како се бунтува против новиот монарх; не успеал и бил погубен во 1248 година. Нејзиниот втор син бил погубен во 1251 година, а истата година таа станала вдовица . Таа починала околу 1255 година.

Деца уреди

  1. Холмгер Кнутсон, г. 1248 година, погубен во бунт по битката кај Спарсатра од 1247 година.
  2. Филип Кнутсон, погубен во 1251 година.

Дополнително читање уреди

  • Åke Ohlmarks: Alla Sveriges drottningar (Сите кралици на Шведска) (шведски)
Хелен Педерсдатер Странге
Роден(а): 1200 Починал(а): 1255

Предлошка:S-roy

Претходник
Richeza of Denmark
Queen consort of Sweden
1229–1234
Наследник
Catherine of Ymseborg