Халкедон или Халкидон бил стар приморски град во Витинија, во Мала Азија. Градот се наоѓал речиси директно спротивно од Византиум, јужно од Скутари (денешен Усќудар) и денес е област во Истанбул наречен Кадиќој.

Халкедон is located in Turkey
Халкедон
Халкедон
Халкедон

Во 451 година во градот бил одржан Четвртиот вселенски собор.