Хабеас корпус (латински: habeas corpus; со средновековно латинско значење „ние, суд, команда“[1]) — регрес со закон преку кој едно лице може да пријави незаконски притвор или затвор до судот и да побара од судот да наложи на старателот на лицето, обично службеник во затвор, да го изведе затвореникот на суд, да утврди дали притворот е законско.[2]

Наводи уреди

  1. „habeas corpus“. Merriam-Webster. Посетено на 22 April 2015.
  2. Larson, Aaron (24 July 2016). „What is Habeas Corpus“. ExpertLaw (англиски). Архивирано од изворникот на 2019-07-04. Посетено на 1 May 2017.