Фудбалска опрема е стандардна и обавезна за сите играчи и судиите во фудбалот. Правилата на играта одредуваат минимална опрема која је потребна за секој играч, и забрануваат користење на било што кое може да биде опасно за останатите играчи или за самиот играч. имено, правилата на поедини фудбалски натпреварувања можат да се прошират овие правила со понатамошни ограничувања, како задолжителното носење броеви на дресовите.

Павел Недвед во класична фудбалска опрема

Задолжителна опрема уреди

Правилата на игра бараат од сите играчи да користат основна опрема која се состои од следените предмети:

  • Маица (дрес)
  • Кратки панталони (шортс)
  • Копачки
  • Штитници за потколеницата (коскобрани)
  • Долги чорапи (штуцни)

Голманите мораат да носат опрема со која битно се разликуваат од сите останати играчи.