Уранови прстени

Уранови прстени се систем на прстени околу планетата Уран, средно во сложеност помеѓу поширокиот сет околу Сатурн и поедноставните системи околу Јупитер и Нептун. Прстените на Уран биле откриени на 10 март 1977 година од Џејмс Л. Елиот, Едвард В. Данам и Џесика Минк. Вилијам Хершел, исто така, објавил набљудувачки прстени во 1789 година; модерните астрономи се поделени околу тоа дали тој би можел да ги види, бидејќи тие се многу темни и слаби.[1]

Шема на која е прикажан системот на месечини и прстени на Уран. Целовитите линии се прстените; прекинатите линии се орбитите на месечините.

НаводиУреди

  1. Rincon, Paul (Apr 18, 2007). „Uranus rings 'were seen in 1700s'. BBC News. Посетено на 23 January 2012.(re study by Stuart Eves)