Тохолабалци

Тохолабалците се мајански народ во мексиканската држава Чијапас.[1] Тие традиционално го зборуваат тохолабалскиот јазик.

Тохолабалци
Вкупен број
45,000
Подрачја со значајно население
Јазици
тохолабалски

Густина на населениетоУреди

Тохолабалците се раширени низ државата Чијапас, Мексико. Се верува дека Лас Маргаритас има најголема група на Тохолабалци, а следното место најголемо по густина на население е Комитан . Околу општините, има 439 тохолабалскии села во кои престојува најголем дел од населението.[2]

АрхеологијаУреди

Тохолабалците се познати по древното наоѓалиште Катепан, храмовна градба на планината, до која може да се пристапи по големи скалила.

НаводиУреди

  1. https://www.britannica.com/topic/Tojolabal
  2. dice.missouri.edu/docs/mayan/Tojolabal.pdf