Техничка грешка

Техничка грешка е вид прекршок во кошарката, популарно наречен „техничка“. Техничка грешка се сметаат разни прекршоци од физичка природа: тепачки, закани, запирање и забавување на мечот, движење вон теренот за добивање на предност, и дрете најпопуларни, карање со судијата и носење на дресот на начин да виси, наместо во шорцот. Други кошаркарски фаули вклучуваат лична гречки и намерна лична грешка. Играчот на Детроит Пистонс, Рашид Волис убедливо води во НБА во оваа невообичаена статистичка категорија, поради неговите чести кавги со судиите.

Надворешни врскиУреди