Тетовска менада

Тетовска менада — бронзена статуетка најдена во Тетово. Датира од VI век п.н.е.[1] Менадите биле придружнички на богот на виното Дионис и за време на прославите во негова чест ги прелагале своите услуги на присутните. Менадата е пронајдена во гробница во месноста Ул. „Штипска“. Статуата е со димензии 9 см, долга и 4 см широка, и се наоѓа во Музејот на Град Скопје.

Тетовската менада

НаводиУреди

  1. Блага Алексова, Култ на мартирите во Македонија од IV до IX век, изд. Матица Македонска, 1995 година, Скопје

ПоврзаноУреди