Тестереп (или Тер Стрееп) — поранешен остров покрај белгиското крајбрежје. Островот првпат бил спомнат во 992 година.[1] Тестереп бил населен уште во 7. и 8. век.[2] Рибарски села биле расрфлани по островот, меѓу нив биле Остенде и Вестенде. Остенде се наоѓал на источниот крај (Oost-ende), Вестенде се наоѓал на западниот крај (West-ende), и Миделкерке (буквално 'средна-црква') на средината на островот. Тој служел главно за одгледување овци.[3]

Крајбрежјето на Западна Фландрија во средниот век.

Подоцна, со опаѓањето на морското ниво, островот се поврзал со белгиското крајбрежје.

НаводиУреди

  1. Jaarboek voor Middeleeuwse geschiedenis 2004(7), стр. 48
  2. Архива на Остенде
  3. Jaarboek voor Middeleeuwse geschiedenis 2004(7), стр. 60

Координати: 51°11′24″N 2°49′48″E / 51.19000° N; 2.83000° E / 51.19000; 2.83000